• Zielona Góra 09.03 - 18.03.2018

300zł - recertyfikacja

Zapisz się!

O Kursie

fantomOferowany przez nas 66 godzinny Kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy jest najbardziej zaawansowanym kursem z dziedziny Ratownictwa Medycznego na rynku szkoleniowym dla osób bez wykształcenia medycznego. Po ukończeni u Kursu KPP uczestnicy otrzymują Zaświadczenie z nadaniem tytułu Ratownika zgodnie z Art. 13 Ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym.

CRS TRIAGEKursy prowadzone są przy współpracy z Centrum Ratownictwa Specjalistycznego TRIAGE z Wrocławia, a instruktorzy to czynni zawodowo ratownicy medyczni, lekarze, psychologowie, ratownicy PSP, ratownicy wodni i górscy. Wszyscy posiadają kwalifikacje oparte na uznanych, międzynarodowych standardach.

Cele

KPPGłównym celem Kursu jest przygotowanie jego uczestników do realizacji zaawansowanych i skoordynowanych działań ratowniczych, od momentu wypadku (zdarzenia zagrożenia życia), do czasu przekazania poszkodowanych jednostkom ochrony zdrowia. Uczestnicy kursu przygotowywani są do pracy w grupach ratowniczych jako kierownicy lub członkowie zespołu ratunkowego.

Odbiorcy oferty

Głównymi odbiorcami naszej oferty są pracownicy i członkowie organizacji ratowniczych lub mundurowych. Kurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Materiały edukacyjne

Każdy z kursantów otrzymuje materiały edukacyjne w postaci:

• drukowanych schematów działania (algorytmy postępowania ratowniczego),
  • notatnika i długopisu,
  • materiałów przesyłanych w formie elektronicznej(prezentacje komputerowe, zestawy pytań).

Zakres tematyczny

Kurs realizuje 66 godzinny program zapisany w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 marca 2007r w sprawie kursu w zakresie Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy. Zajęcia prowadzone są wg standardów Europejskiej Rady Resuscytacji 2010 oraz według ITLS (International Traum Life Support).

Egzamin

Egzamin składa się z dwóch części:
Część teoretyczna - test składający się z 30 pytań egzaminacyjnych wybranych z puli 201 pytań. Pozytywne zaliczenie części teoretycznej uzyskuje się po zaznaczeniu min. 27 odp. prawidłowych.
Część praktyczna (po pozytywnym zaliczeniu testu) - obejmuje wykonanie przez osobę zdającą:

• dwóch losowo wybranych zadań egzaminacyjnych sprawdzających praktyczne postępowanie w ramach kwalifikowanej pierwszej pomocy,
  • resuscytacji krążeniowo-oddechowej na fantomie do nauki pierwszej pomocy.