Kurs ratownika wodnego nadający uprawnienia zawodowe

Wrocław 20.04 - 29/.04.2018

Część I: 20.04 - 22.04.2018

Część II: 26.04 - 29.04.2018

Miejsca realizacji kursu:

• Centrum Szkoleniowe TRIAGE, Chełmońskiego 40/3, 51-630 Wrocław
  • Pływalnia Uniwersytetu Przyrodniczego ul. Chełmońskiego 43, 51-630 Wrocław
  • „Stanica” Harcerski Ośrodek Wodny ul. Kożuchowska 13, 51-631 Wrocław

Cena: 1150zł

Godziny kursu:

w tygodniu - 15:00-20:00

weekendy - 9:00-16:00

ZAPISZ SIĘ!

Warunki uczestnictwa

• Dobra umiejętność pływania (nie wykonujemy egzaminów wstępnych oceniających umiejętności pływackie kandydatów na kurs),

• Ukończone 15 lat.

Uwaga!

Uprawnienia zawodowe Ratownika Wodnego uzyskuje się po ukończeniu 18 roku życia!W myśl art. 13 Ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym do uzyskania możliwości samodzielnej pracy zawodowej Ratownika Wodnego należy spełnić wymogi:

• być pełnoletnim,

• być zatrudnionym lub pełnić służbę w podmiocie uprawnionym do wykonywania ratownictwa wodnego lub być członkiem tego podmiotu,

• posiadać ważne zaświadczenie o ukończeniu kursu w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy z nadanym tytułem Ratownika,

• mieć stan zdrowia pozwalający na udzielanie kwalifikowanej pierwszej pomocy.

Odbiorcy oferty

Przygotowanie osób zatrudnionych, pełniących służbę lub będących członkami podmiotów uprawnionych do wykonywania ratownictwa wodnego i podejmowania działań ratowniczych w zakresie ratownictwa wodnego.

Egzamin i zaświadczenia

Egzamin teoretyczny jest przeprowadzany w formie testu składającego się z zestawu 30 pytań. Egzamin praktyczny obejmuje wykonanie przez osobę zdającą siedmiu zadań polegających na:

• przepłynięciu sposobem dowolnym po skoku startowym 400 m w czasie nie dłuższym niż 8 min;

• przepłynięciu dystansu 25 m pod lustrem wody z wydobyciem dwóch przedmiotów leżących w odległości od 2 m do 2,5 m po obu stronach linii płynięcia;

• przepłynięciu sposobem ratowniczym (z głową nad powierzchnią wody) dystansu 50 m w czasie poniżej 55 s;

• przepłynięciu w czasie nie dłuższym niż 2 min 40 s ratowniczą łodzią wiosłową lub kajakiem za pomocą dwóch wioseł dystansu 75 m w linii prostej do boi (dopłynięcie do niej rufą) i na powrocie do miejsca startu za pomocą jednego wiosła;

• przeprowadzeniu symulowanej akcji ratowniczej, polegającej na przepłynięciu dystansu co najmniej 20 m, wydobyciu manekina położonego na dnie i na holowaniu go w pasie ratowniczym do brzegu na dystansie 20 m;

• holowaniu tonącego bez przerwy na dystansie 150 m, z zastosowaniem trzech sposobów holowania – każdy na dystansie 50 m;

• wyciągnięciu na brzeg o wysokości co najmniej 30 cm od lustra wody lub na pokład łodzi osoby poszkodowanej i na ułożeniu jej w pozycji umożliwiającej udzielanie kwalifikowanej pierwszej pomocy.

Po pozytywnie zaliczonym egzaminie teoretycznym i praktycznym każdy z uczestników szkolenia otrzymuje ZAŚWIADCZENIE o ukończeniu szkolenia ratowników wodnych wg wzoru i na podstawie przepisów rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 21 czerwca 2012 r. w sprawie szkoleń w ratownictwie wodnym (Dz. U. poz. 747).

O Kursie

Szkolenie nadające uprawnienia Ratownika Wodnego jest realizowane według obowiązujących przepisów:

• Ustawy z dnia 18 sierpnia 2011 roku o bezpieczeństwie osób przebywających na obszarach wodnych

• Rozporządzeniem MSW poz. 747 z dnia 21 czerwca 2012 roku w sprawie szkoleń w ratownictwie wodnym

Zgodnie z najnowszymi przepisami, jest to jedyny kurs z dziedziny ratownictwa wodnego potrzebny do pracy zawodowej Ratownika Wodnego. Kolejne kursy i stopnie ratownicze nie są już wymagane.

Ratownik wodny

NAPISZ DO NAS!