NAPISZ DO NAS

KURSY CMAS

WYBIERAJĄC SYSTEM SZKOLENIA KDP CMAS...

...otrzymacie Państwo pełen zakres usług związanych z płetwonurkowaniem zarówno rekreacyjnym jak i technicznym. Zdobędziecie niezbędną wiedzę teoretyczną z zakresu sprzętu podstawowego i pomocniczego, fizyki, fizjologii i patofizjologii, technik i bezpieczeństwa nurkowania, ratownictwa i podstawowych zabiegów resuscytacyjnych, środowiska wodnego i hydrologii, a ponadto poznacie i opanujecie dobrą technikę nurkowania oraz umiejętność właściwej obsługi sprzętu stosowanego podczas pobytu pod wodą.

KDP CMAS

Prowadzimy szkolenia nurkowe w najstarszej federacji nurkowej. Komisja Działalności Podwodnej CMAS, to jedyna polska federacja, która będąc członkiem Komitetu Technicznego Światowej konfederacji Podwodnej CMAS, posiada uprawnienia do prowadzenia szkoleń na wszystkie stopnie płetwonurkowe i instruktorskie zgodnie z polskimi przepisami państwowymi i międzynarodowymi standardami oraz zasadami bezpieczeństwa CMAS.Absolwenci naszych kursów szkoleniowych otrzymują Certyfikaty wyszkolenia KDP CMAS, które są honorowane w klubach, bazach i centrach nurkowych na całym świecie.

KLUB NURKOWY

KLUB NURKOWY FUNDACJI RATOWNICZEJ POSEJDON

Jako klub nurkowy zrzeszony w KDP CMAS prowadzimy szkolenia, według najwyższych standardów z zachowaniem obowiązujących norm bezpieczeństwa. Nasi instruktorzy są wpisani w ogólnopolski rejestr aktywnych instruktorów KDP CMAS. Szkolenie w naszym klubie jest procesem wielofazowym i wielostopniowym, dającym uczestnikom w każdej grupie wiekowej i na każdym poziomie sprawności fizycznej, możliwość rozwoju umiejętności nurkowych w wielu dziedzinach podwodnych, przy zróżnicowanym poziomie trudności.

PION SZKOLENIOWY

Podstawowy pion szkoleniowy obejmuje trzy stopnie podstawowe P1, P2, P3, (P4 - dla bardzo doświadczonych płetwonurków, działaczy klubowych i organizatorów imprez nurkowych), które następują kolejno po sobie i stopniowo przygotowują uczestnika do większych głębokości i zadań wynikających z realizacji danego programu.

Zdobycie kolejnych stopni podstawowych musi być potwierdzone wykonaniem odpowiedniej liczby nurkowań stażowych, zdobyciem obowiązkowych specjalizacji wynikających z programu, a w przypadku młodzieży spełnieniem wymogu wiekowego.

Po zrealizowaniu wszystkich stopni zpionu podstawowego, każdy uczestnik może ubiegać się o stopnie instruktorskie, spełniając wymogi przewidziane dla kandydatów na instruktorów i uczestnicząc w centralnym obozie szkoleniowym.

ŚCIEŻKA REKREACYJNA

Kierując się ścieżką rekreacyjną, KDP CMAS przygotowało szeroką gamę specjalizacji znacznie „lżejszych”, o charakterze wypoczynkowym.

Po zakończeniu kursu podstawowego P1, uczestnik ma do wyboru specjalizacje z zakresu:

• Płetwonurek Nocny (PNO)
  • Płetwonurek Nawigator (PNA)
  • Płetwonurek Wrakowo-Morski (PWM)
  • Płetwonurek w Skafandrze Suchym (PSS)
  • Płetwonurek Podlodowy (PLL)
  • Płetwonurek Archeolog (PA)
  • Płetwonurek Filmowiec (PFI)
  • Płetwonurek Fotograf (PF1)
  • Płetwonurek Ekolog (PEK)
  • Płetwonurek w Masce Pełnotwarzowej (PMP)
  • Płetwonurek Poszukiwacz-Wydobywca (PPW)